Projektdagar 25-27 mars

Den 25-27 mars är det dags för vårterminens projektdagar.

Projektdagarna är ett ämnesövergripande arbete med utvalda teman för de olika årskurserna.

Åk 7 jobbar med filmprojekt.

Åk 8 jobbar med temat sex och samlevnad.

Åk 9 jobbar med temat uppfinningar.

Projektdagarna är schemabrytande aktivteter, klassernas projektscheman kommer inom kort läggas ut i klasskalendrarna.

Film om hur Stenbackaskolan jobbar med digialt läromedel

I februari hade Stenbackaskolan besök av ett filmteam från läromedelsföretaget Liber för att dokumentera hur vi på på skolan arbetar med deras nya digitala läromedel, Matematikboken WYZ och Spektrumserien i No.

Under besöket intervjuade filmteamet elever från 8D och matte- och no pedagoger på skolan, om vad tycker om materialet  och hur de arbetar med det digitala läromedlet.

Är du nyfiken på att se resultatet,  klicka på länken nedan och se filmen med våra elever och pedagoger.

Skolon-film hur Stenbackaskolan jobbar med det digitala läromedlet WYZ och Spektrumserien.

Öppen dörr 19 mars

Tisdag den 19 mars är det dags för ”öppen dörr” igen.

Öppen dörr – är en aktivitet/dag då det ordinarie schemat bryts helt. Alla lärare är tillgängliga för alla elever. Lärare meddelar eleverna vilken sal de befinner sig i och vad de har för ämnen och därefter får eleverna tillsammans med mentorn planera var de ska vara och vad de ska jobba med. Det finns då möjlighet för eleverna att både kunna ta igen moment de missat och fördjupa sig i något de tycker är intressant.

Schema för vilka salar respektive lärare finns i under dagen, ligger i klasskalendrar.

Filmpedagog på besök

Under två dagar har Stenbackaskolan haft besök av filmpedagogen Jim Nilsson.

Jim har träffat alla våra åk 7 elever som en uppstart inför projektveckan som drar igång vecka 13, då åk 7 ska skapa egna filmer.

Under dagarna har Jim pratat om filmvinklar och manus ,samt hjälpt våra elever med att komma igång och skriva ett eget filmmanus.

De har varit spännande och kreativa dagar.

Frukostservering upphör

Från och med tisdag den 12 mars kommer det inte längre att serveras gratis frukost på högstadieskolorna i Karlshamn kommun.

Detta i enighet med beslut som fattades på Barn- och utbildningsnämndes möte den 26 februari.

Utöver detta fortsätter skolcafeérna som vanligt att hålla öppet för elever och personal under förmiddags- och lunchraster.

Öppen dörr 8 februari

Fredag den 8 februari är det dags för vårterminens första öppen dörr.

Hälsodag åk 8

Ondag den 6 februari kommer våra åk 8 elever att ha en schemabrytande dag med fokus på hälsa.

Dagen kommer börja med en hälsosam frukost för våra åk 8 elever.

Resten av dagen kommer det att vara fylld med en rad olika aktiviteter och möten med arbetslivet.

Bland annat kommer eleverna att få prova på  yoga, lyssna på en föreläsning av Tony Olsson som jobbar som personlig tränare. Samt en föreläsning av Annika Knutsson om kost.

Elevernas schema för dagen finns i deras klasskalenderar.

Samverkan skola- näringsliv

Under våra projekt, exkursionsdagar och i andra sammanhang söker vi intressanta personer/företag som kan dela med sig av sina kunskaper och sig själv i sin yrkesroll. Vi söker även skarpa uppdrag som våra elever kan ta sig an i vår undervisning och leverera kreativa och idérika lösningar på till er. Fyll i formuläret  ”Intresseanmälan för samverkan” nedan om du vill samverka med oss.

Du får gärna höra av dig om du har frågor och funderingar, se kontaktuppgifter nedan.

Projekt – ett ämnesövergripande arbete som genomförs under några sammanhängande dagar men kan också sträcka sig under en längre tid. Hur projekten läggs upp beror på dess innehåll men rymmer ofta studiebesök, större föreläsningar och/eller mindre workshops. Projekten genomförs i varje årskurs varje termin. Exempel på projekt kan vara Uppfinningar, Filmprojekt, Det spelar roll (miljöprojekt), Livsstil- och hälsa.

Exkursion – ett ämnesövergripande arbete som genomförs ute i fält. Exempel på exkursionsdagar kan vara Nytorpet i åk9 med fokus på vårt ekosystem, skogen, insjö, orientering i okänd terräng, yrken inom den gröna näringen. Tjärö åk7 med fokus på djur, naturliv vid havet, Tjärö förr och nu, friluftsliv, yrken inom besöksnäringen.

Samverkan – PRAO

Våra elever praoa en vecka på vårterminen i årskurs 8 och en vecka på höstterminen i årskurs 9. Fyll i formuläret ”Intresseanmälan för samverkan” om du har möjlighet att ta emot en eller flera praoelever.

Svenskt näringsliv (pdf) handbok som ger tips och stöd i kontakten med elever och skolan inför och under elevers prao/praktik.

Arbetsmiljöverket – Så får barn och ungdomar arbeta

PRAO-info för handledare, närvaro och omdöme

Samverkan – Formulär

Formulär ”Intresseanmälan för samverkan”

Kontakt för samverkan på Stenbackaskolan

Sofie Johansson

Studie- och yrkesvägledare Stenbackaskolan

E-post: sofie.johansson1@utb.karlshamn.se

Föräldramöte för åk 8

Föräldramöte för åk 8.

När: Måndag den 28 januari

Tid: 18:00- cirka 19:30

Plats: Vi börjar gemensamt i matsalen på Stenbackaskolan och sen delas ni vårdnadshavare in klassvis och fortsätter träffen i klassrum.

Vi vill bjuda in er som är vårnadshavare för åk 8 elever på en informationsträff med fokus på ert barns framtida studie- och yrkesval som hen snart står inför när hen ska välja till gymnasiet.

Ert barn ska också under vårterminen söka och genomföra sin prao på en arbetsplats och detta kommer vi också att ta upp under kvällen. Vår studie- och yrkesvägledare kommer att vara på plats och vi har även bjudit in arbetsförmedlingen och en lokal arbetsgivare. De kommer att dela med sig av erfarenheter och kunskaper om olika myter som cirkulerar i samband med ungdomars gymnasieval, information om arbetsmarknaden och framtidsutsikter, om att vara handledare för en praoelev med mera.

Under kvällen kommer du som vårdnadshavare även att få träffa mentorsteamet för åk 8.

Varmt välkommen.

Inbjudan föräldramöte åk 8 vt-2019